Szakszuka czyli bałagan na patelni – smak Maroka
Czy wiecie, że uwielbiamy podróże kulinarne ? Jeszcze nie raz opowiemy Wam o naszych smakach i zachęcimy do wakacji z Travel Caffe właśnie przez podróże kulinarne. Kulturę danego kraju najlepiej poznaje się przez jego kuchnię, to najlepszy pomysł by poznać zwyczaje, smaki i kulturę jedzenia.
Szakszukę kosztowaliśmy w Tunezji, Egipcie, Izraelu i Maroku i w naszym domu.
Gdzie nam smakowała najbardziej ? To trudne pytanie, tak samo jak to, który kraj najbardziej nam się podoba ? Wszędzie staramy się odnaleźć oryginalność danego kraju, nie porównujemy, nie oceniamy, uwielbiamy wielokulturowość i z pewnością doceniamy zarówno smak jak i miejsce w którym jesteśmy.

Gdybym miała porównać nasz domowy smak szakszuki to najbardziej bliski był do kuchni marokańskiej, aromatyczny, pachnący ziołami i przypomniał nam długie spacery szeroką plażą w Agadirze nad brzegiem Atlantyku. Wtedy zakochaliśmy się w kolorach, zapachach, smakach i krajobrazach Maroka. Nasz pierwszy pobyt w hotelu sieci Decameron TAFOUKT 4* tuż przy plaży z wyśmienitą kuchnią i animatorami z Kolumbii, którzy jak nikt potrafią zabawić każdego Turystę:
Mój przepis na domową szakszukę, czas przygotowania 10 – 15 min
Składniki:
- 1 duża łyżka masła,
- 2 średnie pomidory- ja lubię odmianę malinową,
- 1/2 cebuli,
- ser żółty – starte ok. 2 duże łyżki,
- 2 duże jajka
- kilka liści świeżej bazylii
- sól, pieprz, 1 mały ząbek czosnku.
- jeśli macie orientalne przyprawy przywiezione z Waszych wyjazdów, spokojnie możecie użyć tych ulubionych, przypomną smak podróży.
Roztopić masełko na patelni, zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę, dodać starty czosnek – uważaj, aby nie przypalić, bo czosnek będzie gorzki. Pomidory koniecznie sparzyć i obrać ze skórki, następnie pokroić w kostkę i dodać do lekko podsmażonej na maśle cebulki i czosnku. Dusić, aż woda z pomidorów wyparuje, dodać sól i pieprz oraz starty ser żółty, wymieszać. Utworzyć na środku patelni ” oczko” do którego wbijamy 2 jajka (typ sadzone) NIE MIESZAĆ, lekko posolić jajka, uwaga potrawa jest już słona, aby nie przesolić, na górę dodać świeżą bazylię pokrojoną w paski. Potrawę należy 2-3 minuty dusić pod przykryciem tak, by jajka lekko się ścięły, tworzy to wówczas spójne danie. W kilka minut mamy przepyszne, aromatyczne danie.

Wzgórze Kasbah
Do Maroka jeszcze powrócimy na naszym blogu, bo ma tyle smaków, widoków i atrakcji,że nie sposób wymienić wszystko na raz np. Pyszny i słynny Tadżin, czy podróż do magicznego Marakeszu, czy Casablanki – która nas roczarowała. Maroko to kraj wielu przepięknych widoków: pomyślcie w samym Agadirze – 10 kilometrów piaszczytych plaż i ponad 300 słonecznych dni w roku, raj dla surferów oraz kilometry pół golfowych, to sprawia, że Maroko jest kierunkiem całorocznym, choć trochę niedocenionym przez polskich turystów, my tęsknimy za przepięknym zachodem słońca.
Joanna Kucińska
Zapisz się i bądź na bieżąco
Jak tylko pojawi się u nas coś nowego wyślemy Ci wiadomość na podany adres e-mail.