Fundusze Europejskie

Cypryjskie MEZE czyli smakowitości prosto od Afrodyty

Cypr to mieszanka kulturowa Europy, Afryki i Azji. Jest to idealne miejsce na wypoczynek przez cały rok –słońce świeci tutaj ponad 300 dni w roku! Każdy znajdzie na tej wyspie coś dla siebie. Od atrakcji dla sportowców, przepysznej kuchni dla smakoszy, wyśmienitych win z cypryjskich winnic dla koneserów, po zabytki starożytności dla miłośników historii czy przepięknych krajobrazów górskich i lazurowych wybrzeży – dla każdego !

Ponownie wrócimy do działu kulinarnego, tym razem prosto ze słonecznego i ciepłego (prawie cały rok! ) Cypru. Wspomnienia są jeszcze świeże, ponieważ niecały miesiąc temu miałam przyjemność zwiedzić ten wspaniały region ! Cypr to cudowna wyspa w regionie wschodnim Morza Śródziemnego.

Według mitologii to na tej wyspie, tuż przy skałach, z piany morskiej narodziła się bogini – Afrodyta .

10-1

Po tygodniu spędzonym na tej wyspie mogłabym napisać książkę, dlaczego uwielbiam tę wyspę. Odłożę to jednak na inny termin i pokrótce opiszę jedno ze wspomnień – przepyszne jedzenie w cypryjskich tawernach. Miałam okazję zobaczyć ich wiele, ale w szczególności zapadła mi w pamięci tawerna w wiosce Omodos, zlokalizowanej na zboczach pięknych gór Troodos.

Smaki na Cyprze

Są niezwykle intensywne. Meze to inaczej przystawki. Na Cyprze przystawki stawały się dla mnie daniem głównym. Najprostsze okazało się najlepsze ! Prosta sałatka ze świeżym, chrupiącym zielonym ogórkiem, soczystym pomidorem, wszystko to w towarzystwie wyrazistej oliwy oraz ziół – to na początek. Zaraz potem na stole pojawiają się trzy pasty: w kolorze kremowym – tahini, różowym – z ikry, taramosalata, białym – ukochane tzaziki. Pyszne pasty serwowane są zawsze ze świeżym i ciepłym chlebkiem lub pitą.

Po niedługiej chwili, na stole pojawia się ogromna ilość kolorowych miseczek, talerzy czy tacek. W pierwszej kolejności goście otrzymują plastry grillowanego koziego sera halloumi – to jest prawdziwy smak Cypru Oprócz tego, można znaleźć często klopsiki z warzyw i ciecierzycy, mięsne mini gołąbki z liści winogron (!), a także souvla czyli odpowiednik greckich souvlaki (mięso pocięte na znacznie większe porcje i pieczone w formie szaszłyka przez dłuższy czas w większej odległości od żarzących się węgli). Popularne na stole są także wędzone wieprzowe kiełbaski loukaniko czy yemista – nadziewane mielonym mięsem i ryżem pomidory i papryki. Wszystko to w towarzystwie pysznych, grubych frytek lub talarków ziemniaczanych.

Ostatnie z moich ulubionych dań to mussaka – jedna z najpopularniejszych potraw serwowanych na Cyprze, zaraz obok sałatki greckiej. Mięso mielone z bakłażanami i pomidorami, w sosie beszamelowym i zapiekane w temperaturze 190 stopni. Smak przepyszny !

13-1

Aby zachować klimat Cypru, cieszyć się wspaniałymi widokami i wypoczywać w świetnym standardzie polecam przede wszystkim pobyt w hotelu Sensatori Aphrodite Hills by Atlantica 5*. Przecudowny hotel zlokalizowany w pięknej scenerii. Z tego miejsca bez problemu można się dostać do wspomnianej, cypryjskiej tawerny.

Po więcej informacji i wskazówek dotyczących wyboru hotelu zapraszam do biura. Sprawdziłam wiele obiektów na Cyprze więc chętnie się podzielę swoją wiedzą i z przyjemnością pomogę w wyborze idealnego hotelu.

Zapisz się i bądź na bieżąco

Jak tylko pojawi się u nas coś nowego wyślemy Ci wiadomość na podany adres e-mail.

Skip to content