fbpx
24824620 1715978598433679 1671946377 N

Shakshouka (szakszuka) czyli bałagan na patelni – smak Maroka.

Czy wiecie, że uwielbiamy podróże kulinarne ? Jeszcze nie raz opowiemy Wam o naszych smakach i zachęcimy do wakacji z Travel Caffe właśnie przez podróże kulinarne. Kulturę danego kraju najlepiej poznaje się przez jego kuchnię, to najlepszy pomysł by poznać zwyczaje, smaki i kulturę jedzenia.

Szakszukę kosztowaliśmy w Tunezji, Egipcie, Izraelu i Maroku i w naszym domu 🙂

Gdzie nam smakowała najbardziej ? To trudne pytanie, tak samo jak to, który kraj najbardziej nam się podoba ? Wszędzie staramy się odnaleźć oryginalność danego kraju, nie porównujemy, nie oceniamy, uwielbiamy wielokulturowość i z pewnością doceniamy zarówno smak jak i miejsce w którym jesteśmy.

Gdybym miała porównać nasz domowy smak szakszuki to najbardziej bliski był do kuchni marokańskiej, aromatyczny, pachnący ziołami i przypomniał nam długie spacery szeroką plażą w Agadirze nad brzegiem Atlantyku. Wtedy zakochaliśmy się w kolorach, zapachach, smakach i krajobrazach Maroka. Nasz pierwszy pobyt w hotelu sieci  Decameron TAFOUKT 4* tuż przy plaży z wyśmienitą kuchnią i animatorami z Kolumbii, którzy jak nikt potrafią zabawić każdego Turystę:

Npl 57132a 12

Do dziś mamy słabość do tego hotelu, mimo, że widzieliśmy wiele innych hoteli zlokalizowanych przy bulwarze Muhammada V . Np. piękny Royal ATLAS 5*:

Npl 57164a 12

czy Iberostar Founty Beach 4+* z których wszyscy nasi Klienci wracają zachwyceni. Agadir to najpopularniejszy kurort nadmorski Maroka, nad którym króluje góra Kasbah z ruinami cytadeli z dumnie podświetlonym nocą napisem: Bóg, Honor Ojczyzna.

Wzgórze Kasbah

Do Maroka jeszcze powrócimy na naszym blogu, bo ma tyle smaków, widoków i atrakcji,że nie sposób wymienić wszystko na raz np. Pyszny i słynny Tadżin, czy podróż do magicznego Marakeszu, czy Casablanki – która nas roczarowała. Maroko to kraj wielu przepięknych widoków: pomyślcie w samym Agadirze – 10 kilometrów piaszczytych plaż i ponad 300 słonecznych dni w roku, raj dla surferów oraz kilometry pół golfowych, to sprawia, że Maroko jest kierunkiem całorocznym, choć trochę niedocenionym przez polskich turystów, my tęsknimy za przepięknym zachodem słońca.

Mój przepis na domową szakszukę, czas przygotowania 10 – 15 min

Składniki:

24898853_1715978608433678_591837054_n

Szakszuka

  • 1 duża łyżka masła,
  • 2 średnie pomidory- ja lubię odmianę malinową,
  • 1/2 cebuli,
  • ser żółty – starte ok. 2 duże łyżki,
  • 2 duże jajka
  • kilka liści świeżej bazylii
  • sól, pieprz, 1 mały ząbek czosnku.
  • jeśli macie orientalne przyprawy przywiezione z Waszych wyjazdów, spokojnie możecie użyć tych ulubionych, przypomną smak podróży.

Roztopić masełko na patelni, zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę, dodać starty czosnek – uważaj, aby nie przypalić, bo czosnek będzie gorzki. Pomidory koniecznie sparzyć i obrać ze skórki, następnie pokroić w kostkę i dodać do lekko podsmażonej na maśle cebulki i czosnku. Dusić, aż woda z pomidorów wyparuje, dodać sól i pieprz oraz starty ser żółty, wymieszać. Utworzyć na środku patelni ” oczko” do którego wbijamy 2 jajka (typ sadzone) NIE MIESZAĆ, lekko posolić jajka, uwaga potrawa jest już słona, aby nie przesolić 🙂 na górę dodać świeżą bazylię pokrojoną w paski. Potrawę należy 2-3 minuty dusić pod przykryciem tak, by jajka lekko się ścięły, tworzy to wówczas spójne danie. W kilka minut mamy przepyszne, aromatyczne danie
Smacznego 🙂

Joanna Kucińska

[contact-form-7 id=”93″ title=”Masz pytania? Skontaktuj się z nami!”]